U bent hier: Home - Beroepen - Gevelisoleerder (buitengevel, spouwmuur) - Lawaai

Printvriendelijke versie


Lawaai


Van de gevelisoleerders heeft 38% last van lawaai op de werkplek. 35% heeft last van zijn gehoor. De volgende werkzaamheden maken veel lawaai: het boren van gaten, afslijpen van sokkelprofielen, het uitbeitelen of uitslijpen van voegen en het werken met een spuitpistool (95 tot 110 dB(A)). Lawaai wordt ook geproduceerd door de compressoren, aggregaten en eventuele persluchtpompen. De grenswaarde voor lawaai is 80 dB(A). Gezien het lawaai moeten gehoorbeschermingsmiddelen worden gedragen.


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Kies bij de aanschaf of het vervangen van machines en gereedschap voor types met een lage geluidemissie. Houd bij de keuze ook rekening met de lichamelijke belasting en de productie van stof en trillingen.

Collectieve maatregelen
  • Zorg voor periodiek onderhoud en keuring van gereedschap en materieel.
  • Verstrek gehoorbeschermingsmiddelen (verplicht boven een geluidniveau van 80 dB(A)). Kies een type in overleg met het personeel; een middel dat niet lekker zit, wordt vaak slecht gebruikt.
  • Verstrek geen doppen of watten als beschermingsmiddel. Deze beschermen onvoldoende. Otoplastieken met een op het geluidniveau afgestemd filter bieden wel goede bescherming.
  • Zie toe op het gebruik van de gehoorbescherming; zorg ervoor dat de leiding het goede voorbeeld geeft.

Individuele maatregelen
  • Gebruik de verstrekte gehoorbeschermingsmiddelen. U bent verplicht gehoorbescherming te dragen bij geluid harder dan 85 dB(A).


Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina